Kuchařky ovlivňují kvalitu jídla výběrem dodavatelů, zařazují méně obvyklé suroviny jako je např. kuskus, bulgur, jiné druhy mouky, např. pohanková.

Dlouho jsme hledali vhodného dodavatele pečiva a chleba….dopadlo to nakonec tak, že si paní kuchařka z 50% peče pečivo – bagety a kváskový chleba sama. Přidává do nich různá semínka: chia, dýňová, slunečnicová, len, sezam apod. Taková olivová bageta je opravdu pochutnání. Její kváskový chleba je vyhlášení, dělá si i svůj kvásek.

  

 

Přenesením kompetencí na kuchařky jsou kreativnější a mají chuť zkoušet nové recepty, vyhledávat je, přehodnocují nové trendy a poznatky v oblasti gastronomie a přizpůsobují je podmínkám předškolních dětí. Vyrábějí si vlastní sýr (tvaroh + zakysaná smetana, troška soli) – tento používají i jako základ pomazánek, čímž snižují množství tuků.

  • Vyhýbají se používání ramy či jiného tuku do základů pomazánek – nahrazují tvarohem, vlastnoručně vyrobeným sýrem nebo luštěninami (fazole, čočka, černá čočka Beluga), nebo používají pečenou dýni (různé druhy: máslovou, hokaido, špagetovou, mexickou, dýně z vlastní zahrady).
  • Nepoužívají tavené sýry.
  • Při zahušťování polévek používají jáhly, kroupy, quinou, kuskus, bulgur, luštěniny, zeleninu, dýně, cuketu.
  • Nepoužívají žádné uzeniny, jogurty a tvarohy jen bílé, čisté, neslazené.
  • Játrové a masové pomazánky vyrábějí z jater či masa – žádná kupovaná paštika či konzerva.
  • Používají jen jedno druhové koření, žádný Knor či směsi koření s přídavkem soli či glutamátu, sezonně využíváme čerstvých bylin ze školní zahrady.

     

  • Místo soli používají uma ocet, lahůdkové droždí.
  • Veškeré termixy, pribináček, smoothie vyrábějí samy a přidávají čerstvé, popřípadě kombinaci s mraženým ovocem – brusinky, černý, červený rybíz, ostružiny, borůvky, maliny, přislazujeme medem. Do smootie se přidává i čerstvá červená řepa.

         

  • Pokud je na jídelníčku jahodové máslo, vyrábíme jej v sezoně z čerstvých jahod, mimo sezonu mražených, nepoužíváme kupovanou marmeládu či džemy. Používáme i jiné druhy ovoce, např. borůvky, ovocné máslo mělo úžasnou barvu
  • Pro pitný režim jsme začali používat čerstvou vodu s přidáním bylinek, ovoce, citronu nebo čaj.

   

 

Dodavatelé:

Zelenina a ovoce – Miroslav Kučeraj, Bahno 1011, 739 11 Frýdlant nad Ostravicí – vybíráme si přímo z auta – vidíme, jak zboží vypadá

Brambory, cibule, česnek – Libor Janečka, Ke kútam 15, 739 42 CHlebovice – prodává i na farmářských trzích

Maso – Jaroslav Krejčí, Sokolská třída, 2539/63, 70200 Ostrava

Vejce – Čecháček – smluvně zajištěno, že vejce jsou z českého chovu, tuzemská

 

Původ potravin:

Zelenina – Wiss Český Těšín

Brambory mají značku Chlebovické brambory

Vejce pochází z farmy Albrechtice

Mouky – Penam a.s.Brno

Maso – CZ