Kuchařky ovlivňují kvalitu jídla výběrem dodavatelů, zařazují méně obvyklé suroviny jako je např. kuskus, bulgur, jiné druhy mouky, např. pohanková.
Dlouho jsme hledali vhodného dodavatele pečiva a chleba….dopadlo to nakonec tak, že si paní kuchařka z 50% peče pečivo – bagety a kváskový chleba sama. Přidává do nich různá semínka: chia, dýňová, slunečnicová, len, sezam apod. Taková olivová bageta je opravdu pochutnání. Její kváskový chleba je vyhlášení, dělá si i svůj kvásek.
Přenesením kompetencí na kuchařky jsou kreativnější a mají chuť zkoušet nové recepty, vyhledávat je, přehodnocují nové trendy a poznatky v oblasti gastronomie a přizpůsobují je podmínkám předškolních dětí. Vyrábějí si vlastní sýr (tvaroh + zakysaná smetana, troška soli) – tento používají i jako základ pomazánek, čímž snižují množství tuků.
Dodavatelé:
Zelenina a ovoce – Miroslav Kučeraj, Bahno 1011, 739 11 Frýdlant nad Ostravicí – vybíráme si přímo z auta – vidíme, jak zboží vypadá
Brambory, cibule, česnek – Libor Janečka, Ke kútam 15, 739 42 CHlebovice – prodává i na farmářských trzích
Maso – Jaroslav Krejčí, Sokolská třída, 2539/63, 70200 Ostrava
Vejce – Čecháček – smluvně zajištěno, že vejce jsou z českého chovu, tuzemská
Původ potravin:
Zelenina – Wiss Český Těšín
Brambory mají značku Chlebovické brambory
Vejce pochází z farmy Albrechtice
Mouky – Penam a.s.Brno
Maso – CZ