Možnost pomoci

Možnost pomoci

Představujeme možnosti pomoci:

Nástup dětí do školy přináší nemalé finanční výdaje. Kromě pořízení základního vybavení školáka atovkou a školními potřebami je třeba počítat s platbou za obědy, oblečení na tělocvik, vhodné přezůvky, případně i náklady na dopravu, družinu či zájmové kroužky. Tyto až několikatisícové náklady pak pro mnohé rodiče nejsou bez mimořádné finanční pomoci zvládnutelné.

Způsobů řešení finanční stránky začátku školního roku je více. Pro některé rodiče se může zdát složité najít tu správnou cestu, jak a kde o pomoc požádat. Práve pro takové situace je připraven SOCIOPOINT, poradenské místo s bezplatnou telefonní lisnkou 800 700 650. Sociální pracovníci SOCIOPOINTu navrhnou rodičům různá řešení i způsoby k jejich dosažení. Může to být například kontakt na správnou organizaci nebo pomoc při vyplnění potřebné žádosti.

Rodičům v nouzi umí s náklady na záčátku školního roku pomoct úřad práce

Rodiče v nouzi se mohou také obrátit na Úřad práce ČR s žádostí o mimořádnou okamžitou pomoc. Tu lze využít na úhradu nákladů spojených se vzděláváním nezaopatřených dětí i jejich zájmovou činnost. Příkladem mohou být náklady na školní pomůcky, zájmové kroužky, školy v přírodě, lyžařské kurzy apod. O tuto dávku nelze žádat zpětně, je tedy důležité podat žádost ještě před uhrazením výdajů.

Pozitivní změny v úhradách za školky, družiny a školní kluby

Od 1. 9. 2024 začnou platit změny v úplatě za předškolní vzdělávání a školské služby. Rodiny, pobírající přídavek na dítě jsou osvobozeny od úplaty za předškolní vzdělávání v mateřských školách (neplatí pro stravování), zájmové vzdělávání ve školní družině nebo školním klubu. Podmínkou je doručení oznámení nebo potvrzeníé o přiznání přídavku na dítě do MŠ nebo ZŠ nejpozději na začátku září. Přídavek na dítě je tedy včas vyřídit na Úřadu práce ČR.

Jste v tíživé sociální situaci a nevíte si rady?

SOCIOPOINT je připraven poradit každému postup při řešení i dalších existenčních potíží. Informuje o případném nároku na sociální dávky (příspěvek na bydlení, přídavek na dítě, výchovné aj.). Působí jako rozcestník a orientací v síti sociálních služeb na území města Ostravy. Zájemci mohou SOCIOPOINT kontaktovat v pracovní dny na bezplatné telefonní lince 800 700 650 nebo osobně v kanceláři na Prokešově náměstí.