Pracovnice jídelny
Vedoucí kuchařka: Radka Bedřichová
Kuchařky: Lenka Výtisková, Lucie Havelková
- VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY platný od 1. 9. 2023
- Příloha Vnitřního řádu školní jídelny pro školní rok 2022-2023
- Směrnice o školním stravování 1. 9. 2022
- Seznam alergenů
Školní kuchyně se nachází v přízemí mateřské školy. Pro děti je denně připravována domácí strava, skládající se:
- čerstvého ovoce
- dopolední svačiny
- oběda
- odpolední svačinky
- pitného režimu během celého dne
K oběma svačinkám je denně servírována čerstvá zelenina, zeleninové saláty k obědu jsou připravovány těsně před servírováním a k jejich výrobě je používána čerstvá zelenina a olivový olej. Pro atraktivitu je zelenina paní kuchařkou i různě zdobena, krájena a sestavována do zajímavých tvarů a seskupení. Nepoužíváme měkký sýr, domácí pečivo je „domácí“, čerstvé, paní kuchařka je peče ráno před servírováním.
Dbáme na kvalitu nakoupeného masa. Používáme všechny druhy masa drůbeží, vepřové, hovězí a králičí. Pro pokrmy z mletých mas, si směs mletého masa vyrábíme sami. Ve velké míře jsou zařazovány pokrmy z ryb, využíváme i méně běžných surovin jako např. kuskus, bulgur, hlívu ústřičnou apod.
Důsledně je dodržován spotřební koš, ve kterém mají školská zařízení určeny poměry jednotlivých složek potravin a výživové hodnoty, zaručuje pestrost a vyváženost stravy dětí
Měsíční doporučená pestrost stravy dle „spotřebního koše“
Dopolední svačinky:
- 1x med nebo džem
- 1x domácí pečivo s ovocem nebo tvarohem
- 2x kaše – vločková, krupicová, kukuřičná, jáhlová, rýžová nebo mléčný výrobek
- 3x rybí pomazánka
- 1x drůbeží pomazánka
- 2x tvarohová pomazánka
- 4x sýrová pomazánka nebo sýr
- 1x drožďová pomazánka
- 2x zeleninová pomazánka
- 1x šunka
- 2x jiné
Polévky:
- preference zeleninových
- drožďové
- luštěninové
- jako zavářku používáme více obiloviny – ovesné vločky, jáhly apod.
Hlavní jídla:
- 3x drůbež
- 2x ryby
- max.4x vepřové maso
- dle možností hovězí, králičí maso
- 4x bezmasé zeleninové jídlo – včetně zařazení luštěnin
- max. 2x sladké jídlo
- výrobky ze sóji
Přílohy:
- 5x brambory
- 2x bramborová kaše
- 3x těstoviny
- 4x rýže
- 2x houskové knedlíky – možnost kombinace mouky a sójové mouky
- 1x bramborové knedlíky
- luštěniny
Odpolední svačiny:
- 3x domácí pečivo – ovocné, tvarohové, makové
- 3x jogurt, tvaroh s ovocem nebo pudink = svačiny s mléčným základem
- 3x celozrnný chléb se sýrovou nebo tvarohovou pomazánkou
- 7x jiné – celozrnné pečivo, celozrnné kuličky, kukuřičné lupínky apod.